Sursa foto: Shutterstock
Te-ai confruntat vreodată cu probleme ale genunchilor sau ale altor segmente ale corpului precum încheieturile mâinilor, coatele sau gleznele? Atunci cu siguranță trebuie să te fi întâlnit cu termenul de orteză compresivă, mai cu seamă că toți algoritmii de publicitate au tendința de a plasa produse destinate îngrijirii afecțiunilor de acest tip. În schimb, dacă nu faci parte din categoria persoanelor care au întâmpinat astfel de probleme și situația nu a cerut purtarea unor articole de acest tip, probabil că nu ai idee ce este orteza compresivă și care sunt beneficiile acesteia.
Însă cum este mult probabil ca fiecare persoană să poarte o orteză compresivă cel puțin o dată în viață, este necesar să afli cât mai multe informații despre ortezele compresive. În această ordine de idei, te invităm să descoperi în rândurile următoare ce este orteza compresivă, care sunt principalele tipuri de orteze compresive, ce beneficii aduc purtarea acestora, dar și câteva detalii despre când și cât timp se folosesc ortezele compresive.
Ce este orteza compresivă?
Te întrebi ce este orteza compresivă? Conform DEX-ului, orteza este un aparat ortopedic care are scopul de a susține o funcție locomotoare deficientă, fixându-se pe latura afectată a corpului (atelă, gutieră, corset, etc.). Orteza compresivă, în schimb, aduce cu sine o altă definiție, mai cu seamă că produce o compresie la nivelul membrelor cărora le este atașată.
Pe înțelesul tuturor, orteza medicală compresivă este o bandă din material elastic, strâns, purtată în mod obișnuit în zona membrelor superioare și inferioare, pentru a îmbunătăți fluxul sanguin. În mod specific, sportivii și atleții, categorii de persoane predispuse la purtarea ortezelor compresive, poartă adesea aceste orteze în zona gambelor, a coatelor, a genunchilor și a gleznelor.
Orteza compresivă este purtată asemenea unei perechi de șosete sau de mănuși, în poziția dorită și având o atingere netedă asupra pielii. Cu toate acestea, spre deosebire de șosetele propriu-zise, ortezele compresive sunt proiectate cu un anumit gradient de compresie, care susține circulația sângelui către inimă.
Acum că am stabilit ce este orteza compresivă, probabil te întrebi din ce materiale sunt realizate ortezele compresive. Aceste produse medicale sunt de obicei confecționate dintr-o combinație de materiale precum nailon și spandex, pentru a forma un înveliș elastic și ușor. Articolele de compresie conțin adesea și poliester. Pe măsură ce ortezele compresive au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, termenul de compresie a fost aplicat ca o soluție generală pentru orice articole de îmbrăcăminte activă, strânsă pe piele. Însă, orteza compresivă este menită să aplice o compresie ușoară, pentru a funcționa în mod corect și eficient.
Sursa foto: Shutterstock
Tipuri de orteze compresive
Aricolele compresive sunt utilizate în prezent pentru o varietate de scopuri în domeniul medical și al chirurgiei cosmetice. Drept urmare, există pe piața medicală o mulțime de modele și tipuri de orteze compresive, realizate dintr-o gamă largă de materiale, pentru a se potrivi diferitelor cerințe. Multe indicații ale acestor produse includ stimularea circulației, prevenirea tensiunii arteriale scăzute și sprijinirea refacerii țesuturilor după o procedură medicală. Iată care sunt principalele tipuri de orteze compresive:
- Orteză de cot compresivă
Ce este orteza de cot compresivă? Așa cum îi spune și denumirea, acest tip de orteză este dedicat zonei cotului și este recomandată pentru luxații, entorse ale articulației cotului, suprasolicitarea sportivă, reluarea activității sportive după accidentări, prevenirea recidivelor din zona accidentată a cotului, dureri ale articulației cotului, revenirea după o intervenție chirurgicală, răniri în urma practicării sporturilor, traumatisme, artroză și contuzii ale zonei cotului.
Sursa foto: Shutterstock
- Orteză compresivă pentru încheietură
Ce este orteza compresivă pentru încheietură? Acest tip de orteză este special conceput pentru încheietura mâinii și oferă stabilizarea articulației radiocarpiană. Se recomandă purtarea acestei orteze compresive în cazul reumatismului, tenosinovitei, entorsei articulației mâinii, refacerii încheieturii după îndepărtarea gipsului și stabilizarea articulației după leziuni urmate accidentării.
Sursa foto: Shutterstock
- Orteză de genunchi compresivă
Așa cum se întâmplă și în cazul celorlalte tipuri de orteze compresive, și orteza de genunchi compresivă este recomandată aplicării în zona genunchiului în cazul luxațiilor ușoare, entorselor articulației genunchiului, reluării activităților sportive după accidentarea genunchiului, prevenirii recidivelor după accidentări, durerilor articulare, insuficienței venoase, recuperării după o intervenție chirurgicală, traumatismelor genunchiului, contuziilor și artrozei.
Sursa foto: Shutterstock
- Orteză de gleznă compresivă
Te întrebi ce este orteza de gleznă compresivă? Acest tip de orteze compresive este prezent sub forma ciorapilor compresivi medicinali și este recomandat pentru tratarea și prevenirea insuficienței venoase, în tratamentul varicelor și edemelor moderate, pentru femeile însărcinate (prevenind apariția varicelor), în urma unei intervenții chirurgicale, persoanelor cu greutatea corporală peste limitele normale, dar și pentru persoanele care petrec, de regulă, mult timp în picioare.
Sursa foto: Shutterstock
- Orteză compresivă pentru mână
În gama de orteze compresive se încadrează și orteza compresivă pentru mână, ce presupune o mânecă de compresie cu susținere fermă și confortabilă a țesuturilor rănite de la nivelul brațelor, fie ele articulații, ligamente sau cartilaje. Compresia realizată susține funcția de menținere a ligamentelor și ușurează articulația, în timp ce suportul ajută considerabil la evitarea mișcărilor greșite ale mâinii. La fel ca și în cazul celorlalte tipuri de orteze compresive, orteza compresivă pentru mână este recomandată pentru formele ușoare de luxații, entorse, suprasolicitare sportivă, reluarea activității sportive după accidentări, în urma unei intervenții chirurgicale la nivelul brațului, traumatisme sau contuzii.
Sursa foto: Shutterstock
Care sunt beneficiile ortezelor compresive?
Inițial prescrise pentru tratarea venelor varicoase și pentru minimizarea cicatricilor provocate de arsuri, ortezele compresive sunt acum utilizate în mod frecvent de către sportivi pentru stimularea fluxului sanguin. Prin aplicarea presiunii asupra unei anumite zone a corpului, ortezele compresive pot aduce o mulțime de beneficii, dintre care menționăm:
- Stimularea circulației sângelui
Am vorbit într-un articol anterior despre beneficiile pe care ți le oferă purtarea unor ciorapi compresivi, iar stimularea circulației cu siguranță se număra printre ele. Acesta este și cazul ortezelor compresive. Gradientul de presiune produs de orteza compresivă ajută arterele și venele prin stimularea circulației sângelui. Mai simplu spus, orteza compresivă crește tensiunea arterială în vedere îmbunătățirii circulației. Prin creșterea tensiunii arteriale într-o anumită zonă, fluxul de sânge din corp crește, ceea ce înseamnă că mai mult sânge oxigenat este transmis către mușchi, asigurând sursa de energie a mușchilor. De asemenea, creșterea fluxului de sânge poate îndepărta rapid acidul lactic din mușchi, ceea ce ajută la prevenirea febrei musculare.
- Reglarea temperaturii corpului
În zilele reci, vremea nu trebuie să fie o scuză de a nu practica activități în aer liber, iar ortezele compresive joacă un rol important în această privință. În timp ce ajută la menținerea fluxului sanguin, acestea pot împiedica pierderea căldurii de la nivelul mușchilor. Menținerea mușchilor și a membrelor calde poate preveni blocarea acestora, ortezele compresive având rolul de a menține articulațiile elastice și gata de mișcare. De pildă, sporturile în aer liber precum fotbalul, baseball-ul sau alergarea pe pistă nu trebuie oprite doar pentru că este frig afară, iar ortezele compresive vor acționa ca un strat de haine suplimentar.
- Vindecarea rapidă a rănilor
În timp ce ortezele compresive te pot ajuta să duci la îndeplinire cele mai diverse activități, la nivel optim, pot stimula și vindecarea rapidă a rănilor. Folosirea intensă a mușchilor îi poate epuiza și obosi, motiv pentru odihna este cheia recuperării și dezvoltării rezistenței musculare. Pentru ca procesul de vindecare să fie și mai eficient, este indicată purtarea ortezelor compresive. Purtându-le, vei reduce din timpul de recuperare și diversele răni provocate de accidente se vor vindeca mai rapid.
- Reducerea riscului de accidentare
Ortezele compresive sunt realizate dintr-un amestec de țesături sintetice, ceea ce le face groase și durabile. Datorită designului lor, acestea sunt capabile să ofere un strat suplimentar de protecție. De pildă, în timpul unui antrenament, ortezele compresive nu numai că ajută la creșterea circulației sângelui, însă asigură și protecție. Mai mult decât atât, ortezele compresive pot preveni solicitarea inutilă a unei zone. Prin învelișul adăugat în jurul membrelor și articulațiilor, ortezele ajută la susținerea și ghidarea mușchilor în direcția în care ar trebui să se miște în mod natural, reducând astfel riscul de accidentare.
- Prevenirea umflăturilor și a inflamației
Multe persoane pot prezenta edeme, umflături cauzate din cauza excesului de lichid din țesuturi. Cauzele acestor edeme pot varia, iar efectele secundare pot fi durerea, rigiditatea, disconfortul și scăderea capacității de a mișca zona afectată. Este dovedit faptul că ortezele compresive pot limita umflăturile sau inflamația. Mai mult decât atât, acestea pot preveni complet apariția acestor afecțiuni.
Sursa foto: Shutterstock
Când sunt necesare ortezele compresive?
Așa cum am menționat anterior, ortezele compresive sunt recomandate în următoarele cazuri:
- Luxații (forme ușoare);
- Entorse ale articulațiilor din diferite zone ale corpului;
- Suprasolicitare sportivă;
- Reluarea activității sportive după accidentări;
- După îndepărtarea gipsului;
- Pentru prevenirea recidivelor după accidentări;
- În cazul durerilor articulare;
- Tenosinovită;
- Tratarea și prevenirea insuficienței venoase;
- După intervențiile chirurgicale;
- Hidratroză;
- Traumatisme;
- Contuzii;
- Artroză.
De asemenea, în cazul sportivilor, ortezele compresive sunt purtate cel mai frecvent în timpul antrenamentelor fizici, deoarece atunci mușchii au nevoie de un flux sanguin crescut, de oxigen și de energie. Purtarea ortezelor compresive este recomandată și după antrenamentele intense, pentru a grăbi recuperarea. În afara antrenamentelor, este, de asemenea, obișnuit ca sportivii să poarte diferite tipuri de orteze de compresie în timpul călătoriilor, pentru a preveni formarea umflăturilor și retenția de lichide, cauzate de acumularea de sânge datorată sedentarismului pentru perioade lungi de timp.
Sursa foto: Shutterstock
Cât timp se folosesc ortezele compresive?
Dacă te întrebi cât timp se poartă orteza sau dacă se doarme cu orteză, trebuie să știi că ortezele compresive se poartă pe toată durata zilei, cât timp ai activitate și că nu trebuie să le porți pe timpul nopții. Motivul? Ortezele nu sunt eficiente atunci când stai pe orizontală.
În ideea obținerii unor rezultate satisfăcătoare, ortezele de compresie trebuie purtate în mod regulat. Desigur, durata purtării variază de la o persoană la alta, însă este bine să le porți atâta vreme cât mâinile sau picioarele se simt mai bine. Ține cont de faptul că înlocuirea ortezelor se va face odată la 4-6 luni, pentru că în timp uzura acestora poate duce la pierderea calităților de susținere și de elasticitate.
Atunci când porți pentru prima dată o orteză compresivă, trebuie să-ți obișnuiești organismul treptat cu nivelul de compresie și să le porți, pentru început, doar pentru perioade mai scurte. Perioada de acomodare poate dura de la două zile până la 1-2 săptămâni, în funcție de nivelul de confort pe care ți-l oferă, dar și în funcție de gradul de compresie.
Sursa foto: Shutterstock
Orteză compresivă: 5 produse recomandate
Ținând cont de beneficiile unei orteze compresive, am adunat pentru tine în rândurile de mai jos câteva modele recomandate de orteze, potrivite pentru diverse zone ale corpului. Iată recomandările noastre:
-
Orteză de cot compresivă Pressio
Orteza de cot compresivă negru 15-22 mmHg Pressio, cu compresie moderată, este ideală pentru susținerea fermă a structurilor țesuturilor rănite din zona cotului. Aceasta oferă o senzație plăcută în timpul purtării, exercită o compresie graduală, reduce vibrațiile resimțite la nivelul cotului, elimină durerile, accelerează recuperarea și îmbunătățește circulația sângelui.
Sursa foto: https://www.meia.ro/orteze/pressio/orteza-de-cot-compresiva-negru-15-22-mmhg-2822
-
Orteză compresivă pentru încheietură Pressio
Orteza compresivă pentru încheietură negru 15-22 mmHg Pressio are un grad de compresie moderat și este indicată în cazul afecțiunilor suferite la nivelul încheieturii membrelor superioare. Aceasta exercită o presiune delicată, oferă senzația de lejeritate, permite mâinii să respire și este recomandată persoanelor care au senzația de oboseală și greutate în mâini, dar și celor care au probleme cu circulația sângelui.
Sursa foto: https://www.meia.ro/orteze/pressio/orteza-incheietura-compresiva-negru-15-22-mmhg-2824
-
Orteză de genunchi compresivă Pressio
Orteza de genunchi compresivă bej 15-22 mmHg Pressio este poate, cea mai bună alegere în cazul luxațiilor, entorselor articulației genunchiului, traumatismelor, contuziilor și altor afecțiuni ale acestei zone a corpului. Mai mult decât atât, aceasta susține funcția de menținere a ligamentelor, ușurând articulația.
Sursa foto: https://www.meia.ro/orteze/pressio/orteza-genunchi-compresiva-bej-15-22-mmhg-2701
-
Ciorapi compresivi medicinali Pressio
Așa cum am menționat anterior, ortezele compresive pentru gleznă vin sub forma ciorapilor compresivi medicinali. Astfel, recomandarea noastră în cazul afecțiunilor resimțite la nivelul gleznei este purtarea ciorapilor compresivi medicinali bej 15-21 mmHg Pressio.
-
Mânecă de compresie pentru mâna dreaptă Pressio
Printre principalele tipuri de orteze compresive se numără și orteza compresivă pentru mână. Îți recomandăm să te orientezi spre o mânecă de compresie neagră pentru mâna dreaptă 15-21 mmHg Pressio, cu susținere fermă și confortabilă a brațului, extrem de ușor de îmbrăcat datorită țesăturii moi.
Sursa foto: https://www.meia.ro/orteze/pressio/maneca-de-compresie-neagra-pentru-mana-dreapta-15-21-mmhg-2854
Sperăm ca la finalul acestui ghid să ai o idee clară despre ce este orteza compresivă și care sunt beneficiile pe care purtarea acesteia la aduce corpului uman. Indiferent de problemele pe care la întâmpini la nivelul articulațiilor sau ligamentelor, ghidul de mai sus te poate ajuta să găsești orteza compresivă potrivită nevoilor tale și nivelului tău de activitate. Dacă te-ai decis asupra ortezei potrivite, te așteptăm în magazinul online Meia, pentru a selecta cele mai bune modele de orteze compresive!
Referințe:
- Xiong, Ying, and Xiaoming Tao. “Compression Garments for Medical Therapy and Sports.” Polymers, MDPI, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6404358.
Published 14 June 2018 Accessed 7 Feb. 2022
- RL, Staley MJ;Richard. “Use of Pressure to Treat Hypertrophic Burn Scars.” Advances in Wound Care: the Journal for Prevention and Healing, U.S. National Library of Medicine, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9306778.
Published 1997 Accessed 7 Feb. 2022
Comentarii recente