Sursa foto: Shutterstock

Sindromul piciorului diabetic este una dintre cele mai grave consecințe ale complicațiilor de sănătate pe care le generează diabetul. Piciorul diabetic este o patologie specifică la nivelul membrelor inferioare, ca urmare a evoluției pe mai mulți ani a diabetului zaharat. Probleme majore cu care se confruntă pacientul diabetic sunt circulația slabă și afectarea terminațiilor nervoase, motiv pentru care prevenția și îngrijirea corespunzătoare a picioarelor sunt esențiale în diminuarea consecințelor. 

 

Dintre metodele de tratare a piciorului diabetic, purtarea unor ciorapi pentru picior diabetic de către pacienții ce suferă de diabet, s-a dovedit a fi extrem de utilă. Alegerea ciorapilor potriviți îți poate aduce o mulțime de beneficii, motiv pentru care acesta nu ar trebui să fie întâmplătoare. Ciorapii pentru piciorul diabetic potriviți poate face o reală diferență între păstrarea stării de sănătate a picioarelor tale și apariția unor complicații nedorite. Dacă și tu te afli în categoria pacienților ce se confruntă cu diabetul zaharat, te invităm să descoperi cele mai utile informații în articolul următor! 

Îngrijirea și tratamentul piciorului diabetic 

Prevenția este cea mai bună metodă de tratament pentru piciorul diabetic. Educarea pacientului, îngrijirea pielii și a unghiilor, încălțămintea adecvată și purtarea unor ciorapi sau șosete pentru diabetici se numără printre cele mai bune strategii preventive pentru astfel de afecțiuni. 

 

În această ordine de idei, sunt recomandate câteva reguli esențiale: 

  • Spălarea zilnică a picioarelor cu apă și săpun; 
  • Folosirea unei creme emoliente pentru picioare, așa cum este crema de gălbenele; 
  • Purtarea unor ciorapi medicinali sau a unor ciorapi pentru picior diabetic; 
  • Analiza zilnică a labei piciorului, pentru a observa leziunile patologice în stadiu incipient; 
  • Solicitarea imediată a unui consult medical de specialitate la apariția unui semn clinic precum: febră, durere, umflarea tegumentului, leziune sau crustă; 
  • Tăierea și îngrijirea atentă a unghiilor de la picioare. 

Sursa foto: Shutterstock

Tipuri de ciorapi pentru diabetici 

Ciorapii pentru picior diabetic sunt prezenți într-o multitudine de forme, datorită stimulării procesului de vindecare al picioarelor persoanelor cu astfel de afecțiuni. Iată care sunt principalele tipuri de ciorapi pentru picior diabetic: 

  • Ciorapi lungi din bumbac pentru picior diabetic, extrem de confortabili, cu talpă flaușată în interior, potriviți pentru sezonul rece. Aceștia sunt confortabili, sunt lipsiți de elastic, nu strâng și nu alunecă pe picior, favorizând astfel circulația și necreând puncte de presiune pe picior sau degete; 
  • Șosete pentru diabetici, ce previn complicațiile și reduc simptomele apărute în cazul piciorului diabetic. Sugestia noastră este să optezi pentru o pereche de șosete pentru diabetici Pressio albe sau negre, confecționate din bumbac special pentru persoane ce suferă de diabet sau de o circulație periferică deficitară. 

Ce diferențiază ciorapii pentru piciorul diabetic de alți ciorapi? 

În primul rând, ciorapii pentru picior diabetic nu au cusături. În cazul șosetelor normale, aceste cusături favorizează frecarea și apariția diverselor leziuni ale pielii în cazul unui picior diabetic. Aceste microleziuni, în contextul lipsei sensibilității ce definește piciorul diabetic, se pot complica și se pot transforma în ulcerații. Prin alegerea unor ciorapi pentru piciorul diabetic poți evita toate aceste complicații. 

 

De asemenea, ceea ce deosebește ciorapii pentru diabetici de cei clasici este absența elasticului în partea superioară, în așa fel încât să nu strângă piciorul și să lase urme vizibile pe piele. Cum piciorul diabetic se caracterizează prin tulburări la nivelul circulației, presiunea exercitată de o pereche de ciorapi normală nu este indicată. 

Sursa foto: Shutterstock

Ce materiale sunt utilizate în confecționarea ciorapilor pentru picior diabetic? 

Fibrele din care sunt confecționați ciorapii pentru picior diabetic sunt special selectate pentru a menține starea de sănătate a picioarelor tale. În funcție de fiecare tip de ciorapi în parte, aceștia sunt realizați din combinații de bumbac, elastan, nylon, crabyon și fibre de argint care: 

  • Sunt foarte fine;
  • Permit picioarelor să respire;
  • Absorb foarte bine umezeala; 
  • Previn apariția mirosurilor neplăcute; 
  • Au proprietăți antibacteriene
  • Susțin procesul de vindecare al piciorului diabetic. 

Dintre fibrele menționate mai sus, două tipuri sunt special concepute, cu rol antibacterian. În timp ce fibra din ioni de argint inhibă inflamația și susține procesul de vindecare prin reducerea bacteriilor și a mirosurilor neplăcute, fibra de crabyon utilizează chitina din structura carapacei de crab, având proprietăți antibacteriene cunoscute. 

Beneficiile ciorapilor pentru diabetici 

Caracteristicile și beneficiile asupra piciorului diabetic ale acestor tipuri de ciorapi sunt binecunoscute în rândul persoanelor ce se confruntă cu o astfel de afecțiune. Iată pentru ce sunt recomandați ciorapii medicinali pentru diabetici: 

  • Dezinfectează rănile și stimulează procesul de vindecare al acestora 

Aceste tipuri de ciorapi sunt confecționați cu fir de argint pur, ce este obținut prin rafinarea argintului. Firul de argint nu are astfel niciun efect negativ în contactul cu pielea, efectul antibacterian al argintului fiind dovedit clinic. Acesta previne înmulțirea germenilor și a bacteriilor, păstrează temperatura optimă a picioarelor și stimulează circulația sangvină. 

  • Au caracteristici termodinamice 

Argintul este recunoscut ca fiind cel mai bun conductor de electricitate și căldură. În acest fel, șosetele pot menține căldura piciorului diabetic pe timpul iernii și răcoarea pe timpul verii. 

  • Previn dezvoltarea ciupercilor 

Așa cum am menționat anterior, ciorapii pentru picior diabetic oferă protecție antibacteriană în proporție de 99,9% împotriva înmulțirii bacteriilor și ciupercilor, fiind eficiente în combaterea a peste 400 de specii de ciuperci și bacterii. 

  • Previn mirosul neplăcut 

Firul de argint pur folosit în confecționarea șosetelor împiedică înmulțirea bacteriilor care provoacă transpirația și mirosul neplăcut al picioarelor. 

  • Au un efect permanent 

Ciorapii pentru picior diabetic își păstrează toate caracteristicile în timp, după fiecare spălare, pe toată durata utilizării lor, datorită firului de argint pur din compoziția acestora. 

Sursa foto: Shutterstock

Ulcerațiile piciorului diabetic ce se agravează sunt responsabile de majoritatea amputațiilor, în cazul pacienților cu diabet. Alături de o rutină zilnică de îngrijire și de o încălțăminte potrivită, ciorapii pentru picior diabetic contribuie semnificativ la îmbunătățirea stării de sănătate pentru persoanele cu picior diabetic.